Elak jadi mangsa Wolves

604

WOLVERHAMPTON Wanderers bukan lawan yang boleh dipandang remeh oleh Manchester City menjelang aksi ke-22 di Stadium Etihad awal pagi esok memandangkan Wolves musim ini berjaya mengejutkan kelompok teratas carta Liga Perdana Inggeris musim ini.

Daripada tujuh perlawanan menentang pasukan 'enam teratas', Wolves hanya kalah dua kali dengan sembilan mata daripada perlawanan itu, yang menyaksikan pasukan paling banyak mengutip mata dalam kalangan pesaing yang berada di luar kelompok enam terbaik itu.

Selain itu, Pep Guardiola juga tidak pernah menaklukkan Wolves sejak berlatih di England dengan pertemuan melibatkan Wolves dan hanya sekadar berpuas hati dengan dua keputusan seri.

Ia berlaku apabila City diikat dengan kedudukan seri tanpa jaringan oleh dalam Piala Liga Inggeris musim lepas walaupun akhirnya menang dalam sepakan penalti manakala pada awal musim ini, Sergio Aguero mengejutkan Wolves dengan keputusan 1-1 di Stadium Molineux.

"Kami sedar betapa bagusnya mereka dalam Piala Liga Inggeris musim lalu dan juga permulaan musim ini.

"Mereka sangat kuat dan bijak memanfaatkan situasi bola mati, mempunyai pemain yang luar biasa untuk membalas serangan, mereka tidak melakukannya dengan hanya dua atau tiga pemain, mereka mempunyai empat atau lima. Kita pasukan anda sudah letih, mereka boleh memasuki dua pemain baru untuk melakukannya.

"Mereka bertahan cukup dalam, mereka mengganti permainan, menguasai banyak kawasan dan dengan (Ruben) Neves dan (Joao) Moutinho mereka boleh meledakkan gol dari luar kotak penalti. Itulah sebabnya mereka sangat bagus," kata Guardiola.

Komen anda