Kejuaraan AFF 2019: Jacob optimis 4-3-3 mampu beri impak positif

53

FORMASI 4-3-3 menjadi taruhan skuad bola sepak wanita negara dalam misi memburu empat pasukan terbaik pada Kejuaraan Persekutuan Bola Sepak ASEAN (AFF) 2019 di Chonburi, Thailand, pada 15 hingga 27 Ogos ini.

Ia taktikal baharu diterapkan ketua jurulatih, Jacob Joseph yang lebih menekankan corak permainan menyerang, berbanding bermain secara bertahan menerusi formasi 4-4-2 yang menjadi teras pasukan sebelum ini.

Jacob optimis menerusi taktikal tersebut barisan 23 pemain dengan enam daripadanya merupakan pemain Bawah 19 Tahun (B-19) mampu memberi saingan dalam aksi kumpulan sekali gus muncul dua pasukan terbaik mara ke separuh akhir.

“Pasukan kini bermain dengan taktikal 4-3-3 untuk menghasilkan gerakan serangan lebih dinamik serta memberi tekanan kepada lawan di kawasan mereka. Ia adalah senjata utama kita pada kejuaraan kali ini.

“Saya yakin barisan pemain yang dipilih selepas sebulan menjalani latihan intensif di Lumut ini dapat mengaplikasikan penggunaan taktikal 4-3-3 dengan baik untuk memenangi perlawanan sekali gus mengecapi sasaran ke separuh akhir,” katanya ketika ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di sini, semalam.

Malaysia yang diundi dalam Kumpulan A akan membuka kempen menentang Filipina Khamis ini sebelum bertemu Singapura (19 Ogos), Timor Leste (21 Ogos) dan Thailand pada 23 Ogos.

Menurut Jacob, tiket separuh akhir adalah mustahak bagi pasukannya dalam kejuaraan ini untuk mencerahkan peluang mereka beraksi pada Sukan SEA Filipina 2019, November ini.

Justeru, matlamat Jacob adalah meraih tiga mata penuh dalam ketiga-tiga aksi pertama terutama menentang Filipina selain mencuri satu mata dalam pertemuan terakhir kumpulan berdepan Thailand.

“Thailand adalah pasukan pilihan dan kita mempersiapkan pasukan untuk sekurang-kurangnya mencatat keputusan seri. Satu mata berdepan mereka adalah bonus terbaik buat kami,” katanya.

Komen anda