Kena tunggu awal tahun depan

292
PELANTIKAN ketua jurulatih skuad renang negara yang baharu dijangka diumumkan selewat-lewatnya awal Januari tahun depan.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Ahmad Shapawi Ismail memaklumkan pihaknya sudah menerima beberapa nama yang dicadangkan oleh Persatuan Renang Amatur Malaysia (Asum) untuk pertimbangan sewajarnya.

“Saya sendiri telah membuat tinjauan nama dengan beberapa badan sukan renang di negara kita selain nama yang dikemukakan Asum dan kita akan bincang potensi kesemua calon-calon ini pada mesyuarat jawatankuasa kerja dengan Asum awal Januari depan,” katanya.

Beliau berkata demikian demikian ketika ditemui pemberita selepas menghadiri majlis penutup Bengkel Penetapan Program Latihan 2019 yang disempurnakan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, di sini, semalam.

Semalam, Setiausaha Agung Asum, Mae Chen mengesahkan badan induk itu sudah menyenaraikan empat calon jurulatih dari Amerika Syarikat dan United Kingdom kepada MSN.

Antara calon disenarai pendek oleh Asum bagi menggantikan Paul Birmingham yang meletak jawatan Jun lalu ialah Chris Martin dari Great Britain dan Dr Micheal Peyrebrune dari Amerika Syarikat.

Birmingham memutuskan untuk mencari angin baharu bersama negara lain setelah menabur bakti bersama skuad negara sejak 10 tahun lalu.

Jurulatih berusia 44 tahun itu berjaya melahirkan beberapa perenang terkemuka negara termasuk Daniel Bego, Welson Sim, Khoo Cai Lin, Siow Yi Ting dan Phee Jinq En.

Jurulatih dari Australia itu mula mengendalikan skuad negara pada 2008. – Bernama

Komen anda