‘Ketiadaan Ultras Malaya beri kesan’

609

 

MENTERI  Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengakui ketiadaan Ultras Malaya amat dirasai pada Piala Airmarine 2019 yang menyaksikan skuad Harimau Malaya tewas 0-1 kepada Singapura.

Beliau yang hadir ke Stadium Nasional Bukit Jalil bagi menyaksikan perlawanan itu malam tadi, berkata, semangat yang dibawa Ultras Malaya tiada tandingnya dalam menaikkan semangat pemain skuad negara.

“Paling jelas, ketidakhadiran Ultras Malaya sangat dirasai kerana semangat yang mereka bawa ke stadium itu tiada tandingannya,” katanya.

Ultras Malaya memboikot kejohanan susulan harga tiket didakwa mahal sebanyak RM35 sedangkan setiap aksi persahabatan antarabangsa kelas ‘A’ sebelum ini hanya RM20.

Syed Saddiq seterusnya menyeru agar penyokong tempatan khususnya peminat bola sepak dan skuad bimbingan Tan Cheng Hoe mengetepikan konflik yang timbul antara Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Ultras Malaya.

“Ketepikan semua konflik yang timbul antara persatuan (FAM) dan Ultras. Walau apa pun terjadi kita mesti memberi sokongan kepada mereka (skuad Harimau Malaya),” katanya.

FOTO: IZAHAR ATAN

Pada aksi malam tadi, Malaysia tewas kepada Singapura menerusi jaringan tunggal pemain lincah, Faris Ramli di penghujung perlawanan.

Malaysia akan berdepan Afghanistan pada perlawanan penentuan tempat ketiga dan keempat, Sabtu ini.

Mengulas mengenai prestasi skuad negara pada perlawanan malam tadi, Syed Saddiq yakin skuad Harimau Malaya mampu bangkit melakukan lebih baik pada aksi seterusnya nanti.

Pada masa sama, ada juga pemain tidak dapat menyertai skuad Harimau Malaya kerana terlibat dengan persediaan menghadapi Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) Bawah 23 tahun (B-23), katanya. – Bernama.

Komen anda