Mercedes, Hamilton terima pencalonan Anugerah Laureus

363

JUARA dunia Formula 1, Mercedes dan Lewis Hamilton telah menerima pencalonan untuk Anugerah Sukan Dunia Laureus tahun ini.

Mercedes dan Hamilton merangkul kejuaraan dunia buat kali kelima berturut-turut pada 2018 menyaksikan pencapaian mereka telah diiktiraf oleh Laureus, yang mengasaskan satu siri anugerah sukan yang diiktiraf secara global pada tahun 1999.

Mercedes telah dicalonkan untuk Team of the Year untuk tahun kelima berturut-turut, setelah memenangi kategori pada 2018 yang merupakan ketiga telah dilakukan selepas Renault (2006) dan Brawn (2010).

Mercedes akan menghadapi persaingan dari pasukan bola sepak Perancis yang memenangi Piala Dunia FIFA, Real Madrid, juara NBA Golden State Warriors, skuad Piala Ryder Eropah dan Pasukan Olimpik Musim Sejuk Norway.

Sementara itu, Hamilton menjadi pelumba yang berjaya meraih kemenangan dua kali berturut-turut selepas terlepas kepada pemain tenis profesional, Roger Federer pada 2018.

Turut tercalon pada anugerah itu adalah pemain bola sepak Perancis, Kylian Mbappe dan pemain bola sepak Croatia, Luka Modrić, legenda NBA Lebron James, juara dunia tenis, Novak Djokovic dan pelari jarak jauh Eliud Kipchoge.

Manakala melalui pencalonan dalam perlumbaan F1 hanya Michael Schumacher (2002, 2004) dan Sebastian Vettel (2014) telah mendapat penghargaan, walaupun Hamilton mendakwa trofi kejayaan tahun ini pada tahun 2008.

Pemenang akan diumumkan semasa majlis di Monaco pada 18 Februari.

"Kami sangat berbangga untuk dicalonkan untuk Anugerah Pasukan Terbaik Dunia Laureus. Kempen Formula Satu 2018 adalah musim yang paling mencabar dan kami hanya dapat mempertahankan kedua-dua Kejohanan kerana keazaman, semangat dan kerja keras setiap ahli pasukan kami.

"Sangat bagus untuk melihat jenis kerja pasukan ini diiktiraf dan kami diberi penghormatan untuk dinamakan bersama beberapa pasukan sukan paling hebat di dunia," kata Ketua Pegawai Eksekutif Mercedes, Toto Wolff.

Komen anda