‘Saya belanja RM12 juta duit sendiri untuk FAM’ – TMJ dedah sebab tinggalkan FAM

976
tmj00004

PENGERUSI Liga Bola Sepak Malaysia (MFL), Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim akhirnya membuka mulut berhubung keputusan baginda meninggalkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) pada tahun lalu selepas menjadi presiden badan induk persatuan itu selama 365 hari.

Menurutnya, keputusan itu dibuat selepas ramai pihak termasuk penaja serta rakan kongsi liga menggesa beliau menjadi pengerusi badan pentadbir Liga Malaysia (Liga M) itu dalam usaha meningkatkan mutu bola sepak negara.

Tunku Ismail mengakui, tidak mudah untuk membuat keputusan tersebut memandangkan beliau ketika itu menjadi Presiden FAM dan hanya dapat memberi fokus satu komitmen sahaja.

Justeru, Tunku Ismail mendedahkan beliau meninggalkan pucuk kepimpinan FAM dalam posisi terbaik sebelum menyerahkan jawatan Presiden FAM kepada Datuk Hamidin Mohd Amin selepas membuat keputusan untuk memilih menjadi Pengerusi MFL atas saranan pihak penaja dan rakan kongsi Liga M.

“Semasa saya menjadi Presiden FAM, matlamat dan agenda saya hanya satu iaitu mencipta dan penstrukturan semula sistem supaya peranan serta tanggungjawab FAM adalah untuk menjaga pasukan kebangsaan, jawatankuasa tatatertib, jawatankuasa status disiplin dan sebagainya untuk lebih kepada formal di mana bukan fokus khusus kepada liga.

“Jika kita lihat negara yang berjaya dalam bola sepak, persatuan mereka ada peranan tersendiri tetapi yang menguruskan liga adalah badan bebas.

“Jadi selepas membuat perancangan untuk mewujudkan MFL, ramai yang inginkan saya berada di MFL dan saya tidak boleh memegang dua jawatan kerana saya hanya boleh beri komited kepada salah satu jawatan itu.

“Apabila kebanyakan bajet, penajaan dan kerjasama menerusi MFL, saya menganggap lebih baik saya berada di MFL dan serahkan (Presiden) FAM kepada Hamidin yang merupakan seorang cukup komited untuk membangunkan bola sepak negara,” katanya pada sidang media khas di Hotel Thistle, Johor Bharu semalam.

Dalam perkembangan sama, Tunku Ismail turut mendedahkan telah membelanjakan wang sendiri sebanyak RM12 juta dalam tahun pertama sebagai Presiden FAM selain RM1.4 juta bagi isu saman melibatkan MP Silva terhadap FAM.

“Kalau nak bercakap mengenai sumbangan saya kepada bola sepak semasa saya menjadi Presiden FAM, saya telah selesaikan semua hutang FAM dan saya tidak tinggalkan FAM tanpa berbuat apa-apa.

“Saya tinggalkan FAM kerana ada peranan dan misi lebih besar untuk organisasi besar iaitu MFL. Jadi apa yang telah buat untuk FAM adalah kalau kita tengok daripada segi struktur saya membawa (Pengarah Teknikal FAM) Peter De Roo, struktur jurulatih dan pasukan kebangsaan termasuk hutang-hutang FAM.

“Saya telah berbelanja RM12 juta iaitu duit saya sendiri pada tahun pertama di FAM di mana ketika itu FAM tiada duit dan dalam masa yang sama kes FAM dengan MP Silva, saya juga selesaikan satu kes di mana FAM akan disaman €1.4 juta (RM6.5 juta) dan akhirnya dapat dikurangkan kepada €300,000 (RM1.4 juta) di mana saya juga menggunakan duit saya sendiri dahulu untuk selesaikan kerana FAM tiada bajet.

“Sejurus daripada itu, saya tinggalkan FAM dalam keadaan baik dan serahkan kepada Hamidin sebelum saya mengambil alih MFL kerana itu adalah permintaan daripada semua pihak penaja dan rakan liga untuk melihat saya berada di situ di mana penaja lebih yakin terhadap saya berada di sini,” titah baginda.

Sementara itu, Tunku Ismail memberitahu pihak MFL sedang berusaha keras untuk membawa penaja dari luar negara datang melabur bola sepak tempatan.

Bagaimanapun beliau mengambil pendekatan kunci mulut ketika ditanya identiti syarikat-syarikat luar negara tersebut.

“Insya-ALLAH kita akan ada syarikat daripada luar negara dan saya tak boleh sebut nama syarikat tersebut kerana kita perlu mendapat pengesahan dahulu dan keyakinan daripada mereka untuk menaja bola sepak tanah air kita,” katanya.

Komen anda