Tersingking Piala FA bukan kelebihan : Klopp

290

TERSINGKIR dari Piala FA boleh dianggap sebagai rahmat buat Liverpool yang kini mengejar gelaran Liga Perdana, bagaimanapun pengurusnya, Juergen Klopp menolak tanggapan itu.

Ia dikatakan menguntungkan buat The Reds apabila mereka akan beraksi dengan lebih sedikit berbanding dua pencabar terdekatnya Manchester City dan Tottenham Hotspur.

Liverpool yang kini hanya bersaing dalam dua pertandingan iaitu Liga Perdana dan Liga Juara-Juara akan berdepan lima perlawanan liga berturut-turut sebelum perlawanan Liga Juara-Juara 16 pasukan terakhir berbanding City dan Spurs yang masih bersaing dalam empat perlawanan serta saingan Piala Liga Inggeris dan Piala FA pada masa yang sama.

Begitupun, Klopp menganggap Liverpool tidak akan mendapat manfaat daripada keadaan itu sebaliknya menuntut Mohamed Salah memaksimumkan jadual perlawanan itu untuk mendapatkan mata sebanyak mungkin.

"Tidak ada kelebihan, kita akan lihat nanti. Bilakah Liga Juara-Juara bermula? Februari? Ia tidak mengambil masa sebulan dan kami akan bercakap secara berbeza sekali lagi.

"Pasukan lain bermain lebih banyak perlawanan, mereka masih dalam persaingan, tetapi mereka boleh mengatasinya, anda boleh lihat, kami juga boleh mendapatkan bilangan pemain yang betul, itu sahaja. Tidak ada kelebihan dan kita perlu memanfaatkan masa," ujarnya.

"Saya mahu kekal dalam pertandingan ini, tetapi sebenarnya ia tidak. Saya tahu (Pep) Guardiola mengatakan dia lebih suka berada dalam empat pertandingan," kata Klopp.

"Ya, saya juga akan memilih perkara yang sama, tetapi kami telah tersingkir, jadi kami perlu mengambil kesempatan daripada masa yang ada dan mendapatkan sebanyak mungkin mata."

"Anda perlu membuat yang terbaik dari masa dan keadaan anda setiap minggu, memahami kerja dan cabaran dengan sewajarnya, dan berurusan dengan mereka. Itu tugas kami, tidak ada yang lain," kata Klopp.

Komen anda